έμβολος

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει το ΥπΑΑΤ, εντάχθηκαν περίπου 147 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης για την αναδιάρθρωση δενδρωδών καλλιεργειών. 

Η καλλιέργεια του σύκου (που πάει για αποξήρανση) αποτελεί πρώτη προτεραιότητα λόγω της δυναμικής του προϊόντος και της εμπεριστατωμένης μελέτης που έχει κατατεθεί από τη Συκική.

Η επιδότηση θα δίνεται στο 80% του κόστους αναδιάρθρωσης, σύµφωνα µε τον υφυπουργό Οικονοµικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, που θα καλύπτει την εκρίζωση της παλιάς φυτείας, τη φύτευση της νέας και το διαφυγόν εισόδηµα που προκύπτει µέχρι να γίνει παραγωγική η καλλιέργεια.

 Το κόστος αναδιάρθρωσης των δενδροκαλλιεργειών θα είναι 3.000 ευρώ ανά στρέµµα. Ως εκ τούτου, η ενίσχυση πάνω σε αυτό το ποσό υπολογίζεται στα 2.400 ευρώ ανά στρέµµα, µε τα υπόλοιπα χρήµατα να είναι υποχρέωση του παραγωγού να τα καλύψει.

 Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος της «Συκικής», Παναγιώτης Παπαγεωργίου, «η αναδιάρθρωση της καλλιέργειας σύκου εκτιμώ ότι θα ξεκινήσει μέσα στο 2021. Αυτό θα γίνει λόγω της μελέτης που έχουμε καταθέσει στο ΥπΑΑΤ. Αφορά τις περιοχές της Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας. Θα χρησιμοποιηθεί η ποικιλία καλαματιανά σύκα (τσαπέλες).

Περίπου 15 εκατ. ευρώ θα χορηγηθούν για την αναδιάρθρωση 6.000 στρεμμάτων και τη δημιουργία νέων φυτεύσεων. Θα δίνεται η δυνατότητα επίσης να ξεριζώσουν ελιές (που αποτελούν μονοκαλλιέργεια σε κάποιες περιοχές) ή άλλες καλλιέργειες και να προχωρήσουν σε φυτεύσεις συκιάς.

Από τα 6.000 στρέμματα και όσες εκτάσεις απομείνουν και δεν προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση αναμένουμε μια παραγωγή στην χώρα μας περίπου 4 – 5 χιλιάδες τόνους ξηρών σύκων. Σήμερα η παραγωγή δεν ξεπερνά τους 2 χιλιάδες τόνους. Δηλαδή μιλάμε για διπλασιασμό της παραγωγής μας.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts