Ένα πακέτο… Χατζηγάκη και… βάλε φέρεται να ζητά η χώρα μας και συγκεκριμένα το ΥπΑΑΤ από την ΕΕ για τα παγετόπληκτα.

Ήδη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός έχει χτίσει συμμαχίες με ευρωπαϊκές χώρες, των οποίων οι καλλιέργειες έχουν, επίσης, υποστεί μεγάλες ζημίες από τον καιρό φέτος. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν μάλιστα τον Έλληνα υπουργό που κινήθηκε πρώτος σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να ενεργοποιηθούν κονδύλια, να έχει βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων ένα ποσό της τάξης των 500 εκατ. ευρώ για τις ζημιές από τον παγετό, ενώ όπως μας αναφέρουν από τον ΕΛΓΑ γίνεται αναζήτηση κάθε πιθανής πηγής κονδυλίων για τέτοιου ειδους καταστάσεις, έκτακτης ανάγκης, καθώς θα απαιτηθεί και εθνική συμμετοχή. Σύμφωνα με κύκλους του ΕΛΓΑ, έχει ακόμα δρόμο προκειμένου να ενεργοποιηθούν κονδύλια, ωστόσο, υπενθυμίζεται πως το θέμα θα συζητηθεί στο επικείμενο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας στις 26-27 Μαΐου, δηλαδή σε λίγες ημέρες.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός, κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε., το οποίο πραγματοποιήθηκε δια τηλεδιασκέψεως, τη Δευτέρα, 26 Απριλίου υπογράμμισε την ανάγκη να σταθεί η Ευρώπη αλληλέγγυα στους αγρότες που υπέστησαν πρωτοφανείς καταστροφές από τα έκτακτα κλιματικά φαινόμενα στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ιταλία. Χαρακτήρισε πρωτοφανείς τις ζημιές με άμεσο και έμμεσο κόστος, καθώς δεν αφορούν μόνο στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Τόνισε ότι οι πρόσφατοι, σπάνιοι για την εποχή, παγετοί τον Μάρτιο και τον Απρίλιο στην Ελλάδα, με επίκεντρο τη Βόρεια, την Κεντρική Ελλάδα και την Πελοπόννησο, επέφεραν καταστροφές που μπορεί να φτάνουν και στο 100% σε διάφορες καλλιέργειες. Εκτίμησε, δε, ότι, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εξαιρετική σοβαρότητα της κατάστασης, ιδιαίτερα στους οπωρώνες, τεκμηριώνεται η ενεργοποίηση όλων των πιθανών έκτακτων και πρόσθετων μέτρων σε επίπεδο ΕΕ, όπως το άρθρο 221 της ΚΟΑ για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών.

Σημειωτέον ότι οι ζημιές από τους πρόσφατους παγετούς και γενικότερα τις εναλλαγές θερμοκρασίας έπληξαν κάποιες καλλιέργειες άμεσα (π.χ. πρώιμα κεράσια κ.ά.), ενώ σε άλλες περιπτώσεις (π.χ. ελιες Καλαμών, Χονδροελιές, Χαλκιδικής), η επίπτωση έχει αρχίσει και φαίνεται πιο μετά. Η επιχειρηματολογία της χώρας μας στην ΕΕ, φαίνεται πως περιλαμβάνει το γεγονός πως η Ελλάδα χτυπήθηκε βάναυσα από τα καιρικά φαίνομενα (Ιανός, Μήδεια κ.λπ.) μέσα σε λίγους μήνες.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts