Συμμετέχοντας ως χορηγός επικοινωνίας(http://agribusinessforum.org/el/partners/) στο 2o Agribusiness Forum με θέμα «2020 – 2025: Το Μέλλον του Αγροδιατροφικού Τομέα στην Ψηφιακή Εποχή» το οποίο πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες, στις 1 – 2 Νοεμβρίου, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους, με καινοτόμες ιδέες, προτάσεις, αλλά και επιχειρήσεις.   

Μια από αυτές τις, υπό ανάπτυξη, επιχειρήσεις είναι και η mCubed. Πρόκειται για το project τριών νέων παιδιών, τα οποία είναι αδέρφια, το οποίο αφορά τον σχεδιασμό και λειτουργία ηλεκτρονικού κολάρου.

Η Ελένη Μαντά (Φοιτήτρια Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ), ο Παναγιώτης Μαντάς (Φοιτητής Πληροφορικής  και Τηλεπικοινωνιών ΕΚΠΑ) και η Μαρία Μαντά (Φοιτήτρια Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ) ξεκίνησαν την υλοποίηση της ιδέας τους τον Μάιο του 2018 για τα αδέσποτα του Δήμου κατοικίας τους, ενώ το 2019 παρουσίασαν την έκδοση του κολάρου για μεγαλόσωμα ζώα στο Agrifood, όπου έλαβαν την  πρώτη θέση στο διαγωνισμό καινοτομίας Crowdhackathon #Agrifood.

Ας δούμε, όμως, το ηλεκτρονικό κολάρο, τους σκοπούς που εξυπηρετεί και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του:
Ηλεκτρονικό κολάρο, με τη δυνατότητα web και mobile app, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοικίδιων ζώων και των ιδιοκτητών τους, των αδέσποτων ζώων και των πολιτών, αλλά και στο χώρο της κτηνοτροφίας.
Στόχος είναι να βοηθηθούν οι ιδιοκτήτες ζώων, επαγγελματίες και μη, να έχουν τον πλήρη έλεγχο όσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια των ζώων τους.
Το σύστημα που έχει αναπτυχθεί μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων στους δήμους. Είναι ένας αποτελεσματικός και εύχρηστος τρόπος, με απόλυτο σεβασμό προς τα ζώα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά :
  •  Εξοπλισμένο με GPS υψηλής ακρίβειας, μπορείτε σε πραγματικό χρόνο να ξέρετε την τοποθεσία του ζώου και την κατεύθυνσή του.
  •  Με τη βοήθεια αισθητήρων παλμών και οξυγόνου μπορείτε
    να ελέγχετε την υγεία του ζώου και να προλαμβάνετε πιθανούς κινδύνους.
  •  Μέσα από site βλέπετε όλα τα απαραίτητα στοιχεία, με ευκρινή και εύχρηστο τρόπο, για να μπορείτε να λαμβάνετε άμεσα τις βέλτιστες αποφάσεις.
  • Το κάθε κολάρο έχει μεγάλη αυτονομία και σας παρέχετε μια ολοκληρωμένη διαδικασία επαναφόρτισης ή αλλαγής των μπαταριών.
  • Το πρόγραμμα είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο. Έτσι μπορείτε να επιλέξετε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς και να το αλλάξετε ανά πάσα στιγμή.
  • Με μία εύχρηστη εφαρμογή για το κινητό, μπορείτε να ελέγχετε τα ζώα σας ανά πάσα στιγμή.

Έχουν φτιάξει, με λίγα λόγια, ένα κολάρο που έχει GPS και αισθητήρες παλμών και οξυγόνου, το οποίο συλλέγει στοιχεία. Ο κτηνοτρόφος μπορεί να δει αυτά τα στοιχεία από οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή, δηλαδή από το κινητό, το λάπτοπ ή το τάμπλετ. Έτσι μπορεί να έχει τον πλήρη έλεγχο και να παίρνει αποφάσεις άμεσα για την καλύτερη παραγωγικότητα και μακροζωία του κοπαδιού του.

Με αυτό το σύστημα μπορούν να γίνουν μία σειρά κινήσεων όπως:
– Livetracking της θέσης των ζώων (σε πραγματικό χρόνο, προσδιορίζεται η θέση των ζώων).
– Να υπάρξει ειδοποίηση για πιθανή λοίμωξη σε κάποιο ζώο
– Να γίνει έλεγχος στους δείκτες του στρες
– Να προβλεφθούν οι ανάγκες σε τροφή
– Υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης του ενωτίου.
– Geofencing, δηλαδή να ορίζει ο κτηνοτρόφος μία περιοχή στην οποία θέλει να βρίσκονται τα ζώα και αν κάποιο βγει από αυτήν την περιοχή, να ειδοποιείται άμεσα.


Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι το σύστημα είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο και έχει μεγάλη αυτονομία μπαταρίας για να καλύπτει της διαφορετικές ανάγκες κάθε κτηνοτρόφου.

Στόχος του ηλεκτρονικού κολάρου είναι:

  • Να προάγει την καλύτερη ποιότητα ζωής και την υγεία των ζώων, χωρίς να τα επιβαρύνει.
  • Να βοηθηθεί ο κτηνοτρόφος να έχει τον έλεγχο του κοπαδιού του, ειδικά αν είναι ελευθέρας βοσκής, ούτως ώστε να έχει την καλύτερη και πιο φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή γάλακτος και κρέατος.
  • Η ποιότητα του κρέατος εξαρτάται από την τροφή και τις συνθήκες στις οποίες ζει το ζώο. Με το κολάρο θα μπορούν να ελέγχονται σε πραγματικό χρόνο, άλλα και μακροσκοπικά, όλοι οι δείκτες που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του τελικού προϊόντος, όπως η θερμοκρασία και το στρες.

Το κολάρο με GPS ήδη δοκιμάζεται πιλοτικά σε αγελάδες ελευθέρας βοσκής και το κολάρο με όλους τους αισθητήρες έχει δοκιμαστεί σε μικρή κλίμακα σε σκύλους. Το επόμενο βήμα είναι να δοκιμαστεί το κολάρο με όλους τους αισθητήρες σε ζώα παραγωγής, για να τελειοποιηθεί ο σχεδιασμός του.

Με ένα λογικό κόστος, καθώς είναι ακόμη πιλοτική η εφαρμογή, μπορεί ο κτηνοτρόφος να αξιοποιήσει το ηλεκτρονικό κολάρο για τον έλεγχο των ίδιων των ζώων αλλά και της παραγωγής.

 Η mCubed μας «συστήθηκε» στο AgriBusiness Forum, το νέο ετήσιο συνέδριο -συνάντηση των ηγετών της αγροτικής βιομηχανίας για την αγροτεχνολογία και την κυκλική οικονομία, το οποίο διεξήχθη στις Σέρρες στις 1-2 Νοεμβρίου 2019, με θέμα “το μέλλον του ελληνικού και ευρωπαϊκού αγροδιατροφικού τομέα στην ψηφιακή εποχή”. (http://agribusinessforum.org/el/agribusiness-forum-2019/)

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο www.agrovoice.gr

Recommended Posts