Αμύγδαλο: Τεράστια η απόσταση στην τιμή χωραφιού – ραφιού

Μέχρι και 25 ευρώ πιάνει στο ράφι η ψίχα αμυγδάλου τη δεδομένη χρονική περίοδο.

Σε πολύ υψηλά επίπεδα έχει ανέλθει την δεδομένη χρονική στιγμή η τιμή του αμυγδάλου στο ράφι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, με το χύμα προϊόν να πιάνει μέχρι και 25 ευρώ το κιλό, ενώ το τυποποιημένο, να υπάρχει και σε ακόμα μεγαλύτερες τιμές, βάσει αναφορών των παραγωγών.

Σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, όπως μας είπαν Θεσσαλοί αμυγδαλοπαραγωγοί το άσπαστο προϊόν πωλείται έως και 6,5 ευρώ το κιλό, 1 τουλάχιστον δηλαδή ευρώ, πάνω από πέρσι τέτοια περίοδο.

Στην χονδρική αυτή την περίοδο, όποιος παραγωγός έχει απόθεμα, μπορεί να πουλήσει ψίχα σε τιμές έως 9,50 ευρώ το κιλό, ενώ αρκετοί είναι οι αγρότες που διαθέτουν μόνοι τους το προϊόν, εξασφαλίζοντας καλά χρήματα (9-11 ευρώ το κιλό).

Όπως εξηγεί στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Θάνος, παραγωγός αμυγδάλου από τα Κανάλια Βόλου, όπου υπάρχουν αρκετά στρέμματα με το συγκεκριμένο προϊόν, φέτος είναι εξαιρετικά λίγες οι ποσότητες του ντόπιου προϊόντος, λόγω των ζημιών από τους παγετούς, με αποτέλεσμα να έχει πάρει την ανιούσα η τιμή του προϊόντος, ενώ οι αγρότες βασίστηκαν σχεδόν αποκλειστικά στις αποζημιώσεις που έδωσε η πολιτεία (ΕΛΓΑ).

Από την πλευρά του, ο κ. Μόσχος Τσομπανάκης από την Πέλλα που διαθέτει σπαστήρα και έχει καλή εικόνα γενικά για την αγορά ξηρών καρπών δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι οι τιμές παραγωγού στο αμύγδαλο είναι αυτή την περίοδο έως και 9,30 ευρώ το κιλό, συν ΦΠΑ και πως υπάρχει ζήτηση ιδίως σε εορταστικές περιόδους. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει κινητικότητα ενόψει Αποκριάς ήδη. Τέλος, όπως μας λέει ο κ. Τσομπανάκης, οι παραγωγοί που βάζουν ή θέλουν να βάλουν αμυγδαλιές, θα πρέπει να κάνουν καλή έρευνα για τις ποικιλίες που κάποιοι τους προτείνουν.

Προέλευση του άρθρου:https://www.agrotypos.gr

Από καλύτερη αφετηρία φέτος τα Ορτανίκ, προετοιμασία παραγωγών για το κύμα ψύχους

Σε εξέλιξη η συγκομιδή στην όψιμη αυτή ποικιλία μανταρινιού, αλλά οι παραγωγοί ανησυχούν για το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας.

Στο φουλ αναμένονται οι κοπές μανταρινιών ποικιλίας Ορτανίκ το επόμενο διάστημα, με τις τιμές παραγωγού μάλιστα να κυμαίνονται σε υψηλότερα επίπεδα από πέρσι τέτοια εποχή. Ανησυχία βέβαια προκαλεί στις τάξεις των παραγωγών το επερχόμενο κύμα παγωνιάς, ιδιαίτερα σε περιοχές, όπου δεν υπάρχει αντιπαγετική προστασία σε μεγάλη κλίμακα.

Μεσολόγγι: Έως 24 λεπτά οι πρώτες πράξεις

Όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Λάμπρος Κότσαλος, παραγωγός και έμπορος αγροτικών προϊόντων από την περιοχή του Μεσολογγίου, αυτή την εποχή είναι σε εξέλιξη η συγκομιδή των μανταρινιών Ορτανίκ, των οποίων η παραγωγή στην περιοχή αναμένεται μειωμένη κατά τουλάχιστον 30% από πέρσι. Σύμφωνα με τον κ. Κότσαλο, παρότι έγιναν τα τελευταία χρόνια αρκετές φυτεύσεις τέτοιων μανταρινιών στον κάμπο του Μεσολογγίου, εντούτοις μυκητολογικές ασθένειες έβγαλαν… off αρκετά κτήματα το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα η παραγωγή να μειώνεται, αντί να αυξάνει. Όπως αναφέρει ο ίδιος σε σχέση με τις ασθένειες αυτές, πιθανόν το πρόβλημα να δημιουργήθηκε από κορυφοξήρα. Σημειωτέον, αναφέρει ο κ. Κότσαλος, ότι μετά τα Ορτανίκ, ακολουθεί η συγκομιδή στην περιοχή των Αφουρέρ, που είναι όψιμη ποικιλία, η οποία μαζεύεται το Φεβρουάριο. Το θετικό με τα Ορτανίκ, καταλήγει ο κ. Κότσαλος, είναι πως έχουν ζήτηση και οι τιμές τους στον παραγωγό είναι σήμερα πάνω από πέρσι, τέτοια εποχή, καθώς κυμαίνονται τώρα στα 20-24 λεπτά καθαρά.

Ανησυχία για το κύμα ψύχους, μέτρα προστασίας παίρνουν οι παραγωγοί

Στην ίδια περιοχή, προσθέτει ο κ. Κότσαλος, αλλά και άλλοι παραγωγοί μανταρινιών που μίλησαν στον ΑγροΤύπο, τις τελευταίες ημέρες, επικρατεί ανησυχία, σχετικά με το επερχόμενο κύμα ψύχους. Οι παραγωγοί φοβούνται για ζημιές από τυχόν παγετούς, στην ηρτημένη εσοδεία. Σύμφωνα με τον κ. Κότσαλο, στο Μεσολόγγι δεν υπάρχουν πολλά αντιπαγετικά συστήματα σε εσπεριδοειδή, σε αντίθεση με τις περιοχές του Αγρινίου.

Όμως όπως προσθέτει οι παραγωγοί χρησιμοποιούν ειδικά σκευάσματα προληπτικά αυτές τις ημέρες, για να μειώσουν τις πιθανότητες να υποστούν απώλειες. Την ανησυχία στις τάξεις των παραγωγών για την κακοκαιρία που έρχεται επιβεβαιώνει και ο παραγωγός εσπεριδοειδών Χρήστος Μυτάκης, από το Λεσίνι Μεσολογγίου, ο οποίος όπως μας λέει δεν υπάρχουν περιθώρια για απώλειες εισοδήματος, με τέτοια ακρίβεια στην αγορά. Όπως μας λέει ο ίδιος, όλος ο κόσμος που έχει καρπό στα δέντρα, ευελπιστεί όταν πέσει η θερμοκρασία κάτω από το μηδέν, να έχει ταυτόχρονα συννεφιά και όχι ξαστεριά, γιατί τότε οι ζημιές θα είναι αναπόφευκτες.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο:https://www.agrotypos.gr

Προστασία των ζώων: Επικαιροποίηση των κανόνων για τη μεταφορά τους

Οι κανόνες της ΕΕ για τη μεταφορά ζώων είναι παρωχημένοι, παραπλανητικοί και δεν εφαρμόζονται επαρκώς.

Μετά από 18 μήνες έρευνας, οι ευρωβουλευτές ζητούν την καλή μεταχείριση των ζώων κατά τη μεταφορά τους και τη μετάβαση στη μεταφορά κρέατος και όχι ζωντανών ζώων.

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια ζωντανά ζώα μεταφέρονται οδικώς, διά θαλάσσης, σιδηροδρομικώς και αεροπορικώς εντός και εκτός της ΕΕ για σφαγή, πάχυνση ή αναπαραγωγή. Η ευημερία τους κατά τη διάρκεια αυτών των ταξιδιών θα έπρεπε να διασφαλίζεται με ειδικούς ευρωπαϊκούς κανόνες, οι οποίοι ήταν σε ισχύ από το 2005, ωστόσο αυτό δεν συνέβη.

Η αρμόδια εξεταστική επιτροπή του Κοινοβουλίου, η οποία συστάθηκε τον Ιούνιο του 2020 για να διερευνήσει καταγγελίες περί παραβιάσεων των ευρωπαϊκών κανόνων για τη μεταφορά ζώων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι διατάξεις της ΕΕ στον τομέα αυτό δεν τηρούνται πάντοτε στα κράτη μέλη και δεν λαμβάνουν πλήρως υπόψη τις διαφορετικές ανάγκες των ζώων. Οι πιο προφανείς παραβιάσεις περιλαμβάνουν την έλλειψη χώρου, νερού ή τροφής για τα μεταφερόμενα ζώα, τη μεταφορά ζώων όταν αυτό κρίνεται ακατάλληλο, αλλά και τον υπερπληθυσμό. Χρησιμοποιούνται δε ακατάλληλα οχήματα, ενώ οι μεταφορές πραγματοποιούνται ενίοτε σε ακραίες θερμοκρασίες και με παρατεταμένη διάρκεια ταξιδιού.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν συστάσεις την Πέμπτη με 557 ψήφους υπέρ, 55 ψήφους κατά και 78 αποχές. Παράλληλα, καλούν την Επιτροπή και τις χώρες της ΕΕ να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τον σεβασμό της καλής μεταχείρισης των ζώων κατά τη μεταφορά τους, να επικαιροποιήσουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να διορίσουν Επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για την καλή μεταχείριση των ζώων.
Περιορισμός του χρόνου μεταφοράς και εξασφάλιση επαρκούς άνεσης

Ο χρόνος ταξιδιού των ζώων που προορίζονται για σφαγή δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις οκτώ ώρες, ενώ οι ευρωβουλευτές ζητούν τα ζώα που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της κύησης να μην μεταφέρονται για περισσότερο από τέσσερις ώρες. Οι μη απογαλακτισμένοι μόσχοι ηλικίας κάτω των τεσσάρων εβδομάδων δεν θα πρέπει να μεταφέρονται, κατά την άποψή τους, εκτός από κτηνοτρόφους και σε απόσταση μικρότερη των 50 χιλιομέτρων.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο:https://www.neapaseges.gr

Παραγωγοί λαϊκών αγορών σε απόγνωση λόγω ενεργοποίησης της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα

Σύμφωνα με ενημέρωση από παραγωγούς λαϊκών αγορών απανταχού την Επικράτεια, αναστάτωση, απόγνωση και προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των παραγωγών με αφορμή τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος που καλούνται να πληρώσουν.

Ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από τον Κυριάκο Βελόπουλο σχετικά με το θέμα «Παραγωγοί λαϊκών αγορών σε απόγνωση λόγω ενεργοποίησης της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα». Ακολουθεί η ερώτηση:

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από παραγωγούς λαϊκών αγορών απανταχού την Επικράτεια, αναστάτωση, απόγνωση και προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των παραγωγών με αφορμή τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος που καλούνται να πληρώσουν. Όπως αναφέρουν, με την ενεργοποίηση από την Πολιτεία της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα, βλέπουν λογαριασμούς της ΔΕΗ που κυμαίνονταν 2.000 έως 3.000 ευρώ τώρα και χωρίς να έχει υπάρξει μεταβολή κατανάλωσης, να έχουν φτάσει στις 8.000 και 10.000 ευρώ, ποσά δυσβάστακτα και αδύνατον να πληρωθούν. Με τον τρόπο αυτό η παραγωγική διαδικασία για κηπευτικά, φρούτα και προϊόντα που αποθηκεύονται σε ψυγεία καθίσταται παντελώς ασύμφορη.

Σύμφωνα με την Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, το τεράστιο πρόβλημα που προκύπτει με τις νέες επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς ρεύματος απειλεί τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και τη συνέχιση της αγροτικής παραγωγής σε όλη τη χώρα και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομική κατάρρευση το μεγαλύτερο μέρος των μονάδων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αγροτικής παραγωγής. Από τη μια ο διπλασιασμός στα τιμολόγια του αγροτικού ρεύματος, από την άλλη ο τριπλασιασμός στο κόστος των λιπασμάτων και η αύξηση άνω του 50% στο αγροτικό πετρέλαιο, είναι παράμετροι που δεν αφομοιώνονται από την εν γένει οικονομική λειτουργία των αγροτικών επιχειρήσεων και φυσικά δεν αντισταθμίζονται από την όποια αύξηση των αγροτικών προϊόντων. Σε όλα αυτά δεν υπολογίζουμε τα ποτίσματα που θα αρχίσουν την άνοιξη, που σημαίνει ότι το κόστος άρδευσης θα ξεφύγει από τα πλαίσια του λογικού.

Προέλευση του άρθρου:https://www.agrocapital.gr

Ελαιοπαραγωγοί χωρίς εισόδημα, δεν έχει δοθεί ποτέ αποζημίωση ακαρπίας λέει ο Στύλιος

Τον απόλυτο εμπαιγμό εκ μέρους της πολιτείας βιώνουν χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί, που έμειναν λόγω ακαρπίας χωρίς εισόδημα.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος λέει πως δεν έχει δοθεί ποτέ αποζημίωση για ακαρπία από τον ΕΛΓΑ. Στην συνέχεια επικαλείται τις ενισχύσεις covid-19 που έχουν χορηγηθεί στους παραγωγούς για τις απώλειες εισοδήματος, μην αφήνοντας περιθώρια αισιοδοξίας.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Α. Μυλωνάκης, σας ενημερώνουμε τα εξής, σημειώνει ο Γιώργος Στύλιος:

Όσον αφορά στην ακαρπία λόγω παγετού σε καλλιέργειες ελαιών , πρόκειται για ζημιογόνο αίτιο μη καλυπτόμενο ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ. Για το λόγο αυτό άλλωστε και ουδέποτε έχει αποζημιωθεί η ζημιά από ακαρπία από τον ΕΛΓΑ. Ο ΕΛΓΑ, σε όλες τις περιοχές της Επικράτειας, για τις περιπτώσεις αυτές διενεργεί όλες τις απαραίτητες επισημάνσεις μέχρι τη συγκομιδή της κάθε καλλιέργειας οπότε και καταδεικνύεται το μέγεθος της απώλειας και τεκμηριώνεται τυχόν ζημία. Στη συνέχεια, γίνεται η συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων (στατιστικά, μετεωρολογικά, κ.α.).

Σε κάθε περίπτωση, στόχος της Πολιτείας είναι η αποζημίωση των πληγέντων, από οποιοδήποτε παράγοντα και οποιαδήποτε κρίση, αγροτών μας, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και τις πηγές χρηματοδότησης τόσο σε εθνικό όσο και σε Ενωσιακό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, ειδικά για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών της χώρας έναντι των συνεπειών της πανδημίας ο τομέας της ελιάς έχει ήδη ενισχυθεί με:

  • Την ΚΥΑ 51/126068/18.05.2021 για τη χορήγηση ενίσχυσης ήσσονος σημασίας σε επιτραπέζια ελιά-λοιπές με κωδικό συστήματος ΟΠΕΚΕΠΕ 2008190, συνολικού ύψους ενίσχυσης 9.412.270€
  • Την ΚΥΑ 1338/312351/9.11.2020 για τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης στην επιτραπέζια ελιά ποικιλίας Καλαμών, συνολικού ύψους προϋπολογισμού 13.163.000€
  • Την ΥΑ 2850/23.10.2020 για τον καθορισμό πλαισίου εφαρμογής του Μέτρου 21 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, στο πλαίσιο της οποίας έχουν καταβληθεί 126.331.277€.
  • Επιπλέον αυτών, αποφασίστηκε και ανακοινώθηκε ήδη η ενίσχυση των υπολοίπων ποικιλιών επιτραπέζιας ελιάς (συμπεριλαμβανομένης της κονσερβολιάς), που δεν έχουν ενισχυθεί ως τώρα, σε όλη τη χώρα, με το ποσό των 40€/στρ. και συνολικό προϋπολογισμό 11.125.560€.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο:https://www.agrotypos.gr

Αξιολόγηση φυτοπροστασίας βαμβακοκαλλιέργειας σε Θεσσαλία και Στερεά

Με την εξέλιξη της βαμβακοκαλλιέργειας το 2021, τα προβλήματα φυτοπροστασίας που προέκυψαν καθώς και τον τρόπο που αυτά αντιμετωπίστηκαν, ασχολείται η έκθεση αξιολόγησης των προγραμμάτων γεωργικών προειδοποιήσεων που εκπόνησε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτουγειονιμικού Ελέγχου, η οποία εστιάζει στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Εύβοιας.

Αναλυτικότερα, στην εν λόγω έκθεση, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

«Φέτος η περίοδος της βαμβακοκαλλιέργειας στις περισσότερες περιοχές ξεκίνησε κανονικά, καθότι οι ευνοϊκές εδαφοκλματικές συνθήκες που επικράτησαν από το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου και μετά, επέτρεψαν πρώιμη και επιτυχημένη σπορά, φυσιολογικό φύτρωμα, καθώς και ομαλή πρώτη ανάπτυξη των βαμβακόφυτων. Εξαίρεση αποτέλεσε η σπορά σε καλλιέργειες της ΠΕ Λάρισας, όπου παραδοσιακά η σπορά γίνεται πιο πρώιμα (από αρχές Απριλίου). Οι χαμηλές για την εποχή εδαφοκλιματικές συνθήκες μέχρι το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου, δεν επέτρεψαν εκεί την πρώιμη σπορά.

Στη συνέχεια, οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν από το πρώτο μισό του Μαΐου βοήθησαν στο ομαλό και ομοιόμορφο φύτρωμα, καθώς και στην ομαλή πρώτη ανάπτυξη των βαμβακόφυτων. Ακολούθως, οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή και οι βροχοπτώσεις που επικράτησαν ήδη από τέλος Μαΐου και μέχρι και το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου (ανάλογα με την περιοχή), συντέλεσαν στην καθυστέρηση της ανάπτυξης των βαμβακόφυτων και συνεπώς στην οψίμηση της παραγωγής.

Μάλιστα, στις 20 Ιουνίου σημειώθηκε ισχυρή χαλαζόπτωση που προκάλεσε σοβαρές ζημιές, έως και ολοσχερή καταστροφή, σε φυτείες στην ΠΕ Τρικάλων, σε αρκετές περιοχές και σε μεγάλη έκταση του νομού. Από τα τέλη Ιουνίου και καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού επικράτησαν αδιαλείπτως υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες γενικά βοήθησαν στην επίσπευση της εμφάνισης των βλαστικών σταδίων της καλλιέργειας. Ωστόσο, οι πρωτοφανείς καύσωνες περί το πρώτο 15θήμερο του Αυγούστου, προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα κυρίως σε καλλιέργειες που δεν ήταν δυνατό να αρδευτούν κανονικά, με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής, η οποία στην ΠΕ Τρικάλων εκτιμήθηκε στο 15%».

Προέλευση του άρθρου:https://www.agro24.gr

Αυξάνει ο ανταγωνισμός στις ελιές με Αίγυπτο, Αλγερία και Τουρκία τα επόμενα χρόνια

Αύξηση των εξαγωγών επιτραπέζιων ελιών σε μια δεκαετία προβλέπει σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η αύξηση θα αφορά την Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία και αναμένεται να έχει ετήσιο ρυθμό της τάξης του 2%. Παρόλα αυτά στη διεθνή αγορά θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός με τις τρίτες χώρες που παράγουν ελιές με χαμηλό κόστος.

Οι τρίτες χώρες που παράγουν επιτραπέζιες ελιές θα αυξήσουν τις ποσότητες παραγωγής τους την επόμενη δεκαετία. Μιλάμε για Αίγυπτο, Αλγερία και Τουρκία, που έχουν χαμηλό κόστος καλλιέργειας και εργατικών. Αυτό αναμένεται να φέρει πίεση των τιμών παραγωγού και μεγάλο ανταγωνισμό στις διεθνείς αγορές. Οι συγκεκριμένες χώρες παράγουν μαύρες ελιές (που ανταγωνίζονται κυρίως τις ελληνικές Καλαμών).

Η αύξηση των εξαγωγών από Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλία θα οφείλεται κυρίως στην αύξηση της ζήτησης στις χώρες της ΕΕ που δεν παράγουν ελιές, στις οποίες αναμένεται το 2031 να φτάσει η μέση κατά κεφαλή κατανάλωση τα 1,2 κιλά. Οφέλη στην υγεία και θετική εικόνα για τη μεσογειακή κουζίνα αποτελούν τους βασικούς λόγους της αναμενόμενης αύξησης της κατανάλωσης.

Από την άλλη η Ιταλία αναμένεται να μειώσει τις εισαγωγές ελιών (από 71.600 τόνους το 2020 σε περίπου 54.000 τόνους το 2031).

Αύξηση των εξαγωγών επιτραπέζιων ελιών αναμένεται να έχουμε επίσης από την ΕΕ προς τις ΗΠΑ. Η Πορτογαλία θα αποτελέσει στο μέλλον δυνατό παίκτη στις εξαγωγές ελιών λόγω της πρόσβασης που θα έχει στην αγορά της Βραζιλίας τα επόμενα χρόνια.

Όμως αν και προβλέπεται να αυξηθεί την επόμενη δεκαετία η έκταση καλλιέργειας επιτραπέζιων ελιών σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, μείωση θα έχουμε στην Ελλάδα. Το πρόβλημα έχει να κάνει με τις τιμές των παραγωγών και το κόστος άρδευσης.

Προέλευση του άρθρου:https://www.agrotypos.gr

Νέα προγράμματα προώθησης αγροδιατροφικών προϊόντων – αιτήσεις έως 21 Απριλίου

Νέες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων του 2022 για τα ευρωπαϊκά προγράμματα προώθησης αγροδιατροφικών προϊόντων, στην ΕΕ και στο εξωτερικό, έδωσε στην δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 20 Ιανουαρίου 2022.

Όπως και το 2021, φέτος δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση προϊόντων και μεθόδων που υποστηρίζουν πιο άμεσα τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Σε αυτά περιλαμβάνεται η προώθηση βιολογικών προϊόντων, φρούτων και λαχανικών και τα προϊόντα βιώσιμης γεωργίας.

Συγκεκριμένα, κονδύλια ύψους 185,9 εκατ. ευρώ διατίθενται για την προώθηση αγροδιατροφικών προϊόντων εντός και εκτός ΕΕ. Από τον συνολικό προϋπολογισμό, 176,4 εκατ. ευρώ διατίθενται για τη συγχρηματοδότηση προγραμμάτων προώθησης που θα επιλεγούν από προτάσεις που ανταποκρίνονται στις εν λόγω προσκλήσεις που δόθηκαν στην δημοσιότητα. Η υπόλοιπη χρηματοδότηση θα στηρίξει πρωτοβουλίες της ΕΕ στον τομέα αυτό.

Η πολιτική προώθησης θα συγχρηματοδοτήσει εκστρατείες σύμφωνα με τις φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, υποστηρίζοντας στόχους της στρατηγικής «Από το χωράφι στο πιρούνι» το σχέδιο δράσης για την βιολογική γεωργία της ΕΕ και την ανακοίνωση σχετικά με την πρωτοβουλία ευρωπαίων πολιτών «End the cageageage». Για παράδειγμα, για να ενισχυθεί η συνοχή με τον στόχο της στρατηγικής «Από το χωράφι στο πιρούνι» για αύξηση της βιώσιμης κατανάλωσης, όλο το οπτικό υλικό προώθησης των καμπανιών εντός της ΕΕ που στοχεύει τους καταναλωτές θα πρέπει να αναφέρεται στις Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές της στοχευόμενης χώρας της ΕΕ.

Οι εκστρατείες θα πρέπει επίσης να τονίζουν τα υψηλά πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας, καθώς και την ποικιλομορφία και τις παραδοσιακές πτυχές των αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων ποιότητας της ΕΕ.

Τέλος, για καμπάνιες στο εξωτερικό, οι προτεραιότητες τίθενται σε αγορές με υψηλές δυνατότητες ανάπτυξης όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα ή ο Καναδάς. Οι εκστρατείες αναμένεται να αυξήσουν την κατανάλωση και την ανταγωνιστικότητα των αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ βελτιώνοντας το προφίλ τους και αυξάνοντας την αγορά τους στη χώρα-στόχο.

Ένα ευρύ φάσμα φορέων, όπως εμπορικές οργανώσεις, οργανώσεις παραγωγών και ομάδες αγροδιατροφικών προϊόντων που είναι υπεύθυνες για δραστηριότητες προώθησης είναι επιλέξιμοι να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση και να υποβάλουν τις προτάσεις τους.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agro24.gr

Βαμβάκι: Αύξηση χρήσης διεθνώς και περαιτέρω μείωση αποθεμάτων

Τι αναφέρει η έκθεση μηνός Ιανουαρίου του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Η πιο πρόσφατη Έκθεση Εξαγωγικών Πωλήσεων δείχνει ότι οι συνολικές δεσμεύσεις για το 2021-2022 (συσσωρευμένες εξαγωγές, συν εκκρεμείς πωλήσεις), σε σχέση με τις προβλεπόμενες εξαγωγές 15 εκατ. δεμάτων για την περίοδο εμπορίας 2021-2022 είναι σύμφωνες με τα ιστορικά επίπεδα. Ταυτόχρονα, οι τρέχουσες εκκρεμείς πωλήσεις ως ποσοστό των προβλεπόμενων εξαγωγών, είναι οι δεύτερες υψηλότερες σε 10 χρόνια.

Με απλά λόγια, οι μεγάλες εκκρεμείς πωλήσεις αντισταθμίζουν τις χαμηλές, φυσικές αποστολές μέχρι στιγμής. Οι πωλήσεις στην Κίνα, την Τουρκία και το Πακιστάν αυξήθηκαν κατακόρυφα από πέρυσι. Ένα μεγάλο μέρος των πωλήσεων στην Κίνα πιστεύεται ότι προορίζεται για το κρατικό αποθεματικό της, με την παράδοση να αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο της περιόδου εμπορίας.

Το Πακιστάν, το οποίο είχε πολύ κακή σοδειά το 2020, σημείωσε πολύ υψηλά επίπεδα αγορών το 2020-2021. Οι εκκρεμείς πωλήσεις στις αρχές του 2021-2022 ήταν σχεδόν διπλάσιες, έναντι του προηγούμενου επιπέδου – ρεκόρ τους.

Στην Τουρκία οι πωλήσεις ήταν ισχυρές, με την προβλεπόμενη κατανάλωση να υπερβαίνει το ρεκόρ του προηγούμενου έτους, κατά 800.000 μπάλες. Οι εισαγωγές προβλέπονται στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδό τους. Αν και οι συνολικές πωλήσεις ήταν επαρκείς για την επίτευξη της πρόβλεψης για τις εξαγωγές, οι αποστολές ήταν εξαιρετικά αργές, ιδιαίτερα τους τελευταίους 2 μήνες αντανακλώντας τα χαμηλά αρχικά αποθέματα, τις καθυστερήσεις στη συγκομιδή και τη μεταποίηση και ζητήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Οι εκκρεμείς πωλήσεις 2020-2021 και 2021-2022 έως τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν μειωμένες κατά 45%, από την περασμένη σεζόν (οι εξαγωγές 2021-2022 προβλέπονται μειωμένες σχεδόν από 10% από το προηγούμενο έτος).

Οι εξαγωγές σε οκτώ από τις 10 κορυφαίες αγορές μειώνονται, με την Κίνα να έχει πτώση πάνω από 70% και το Βιετνάμ κατά το ήμισυ. Οι συνολικές εισαγωγές της Κίνας κατά τον Αύγουστο-Νοέμβριο 2021 μειώθηκαν σχεδόν κατά 60% από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους και το μερίδιο αγοράς των ΗΠΑ μειώθηκε από 61% σε 42%.

Η βραδύτερη ζήτηση αποδίδεται στο γεγονός ότι η Κίνα ρευστοποίησε αποθέματα ρεκόρ ξένου βαμβακιού, σε αποθήκες ομολόγων από την αρχή της περιόδου εμπορίας.

Οι συνολικές εισαγωγές του Βιετνάμ αυξήθηκαν κατά 15% έως τα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ οι αποστολές των ΗΠΑ στη χώρα μειώθηκαν κατά 55%. Η Αυστραλία επωφελήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την πτώση του μεριδίου αγοράς των ΗΠΑ.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο:https://www.agrotypos.gr

Οι δημοπρασίες ελαιολάδου των συνεταιρισμών πυροδοτούν ανοδικές τάσεις τιμών παραγωγού

Του Νίκου Μιχελάκη* ● Ενώ η συγκομιδή βαδίζει πλέον προς το τέλος της σε όλες σχεδόν τις χώρες, η αναμενόμενη από τις μεγάλες βιομηχανίες αυξημένη πρόσφορα, με την επιθυμητή για αυτές πτώση των τιμών παραγώγου, δεν φαίνεται να επαληθεύεται.

Έτσι, στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ, οι τιμές, δείχνουν κάποια σαφή ανοδική τάση η οποία εκδηλώνεται σε σημαντικό βαθμό στις δημοπρασίες που γίνονται τελευταία από Συν/σμούς, άλλα στην συνέχεια παρασύρει προς τα άνω και τις τιμές στα άλλα ελαιοτριβεία της περιοχής.

Ειδικοτερα, σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 18-1-2022 (βλ. www.sedik.gr) οι τιμες στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν ως εξής:

Στην Κρήτη η πρόσφατη δημοπρασία του Αγρ. Συν/σμού Ζάκρου, για 60 τόνους έξτρα οξύτητας 0,21 κατακυρώθηκε στα 3,62€/κ, η δημοπρασία του Αγρ. Συν/σμου Εμπάρου για 55 τόνους οξύτητας 0,30, κατακυρώθηκε στα 3,56€ και η δημοπρασία του Αγρ. Συν/σμου Σκοπής Σητείας, για οξύτητα 0,3 στα 3,65€/κ

Αντίθετα δημοπρασία του Α.Σ. Επισκοπής Ηράκλειου, για 20 τόνους οξύτητας 0,63, κηρύχτηκε ασύμφορη, αφού η τιμή 3,33€/κ δεν έγινε αποδέκτη.

Στην Πελοπόννησο οι μέγιστες τιμές έφτασαν στα 3,60€/κ στον Α.Σ. Μολάων –Πακίων και στα 3,80€/κ στο Ελαιοτριβείο Λούβρος & Σια στην Κέρκυρα

Στην Ισπανία οι μέγιστες τιμές συνεχίζουν να κυμαίνονται στα 3,85 €/κ, ενώ στην Ιταλία οι μέγιστες διατηρούνται γύρω στα 4,15€/k (Πιν.1) ενώ ο μ.ο. χωράς ανέβηκε στα 4,12€/κ.

Στην Τυνησία η άνοδος των τιμών στην Ευρώπη και οι εκτιμήσεις για κάμψη της Τυνησιακής παραγωγής λόγω της συνεχιζόμενης ανομβρίας, φαίνεται ότι συνετέλεσαν οι τιμές να πλησιάσουν εκείνες της Ελλάδας και να κυμανθούν στα 3,33€/κ.

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ.

Προέλευση του άρθρου:https://www.agro24.gr