Γύρω από τα 24 με 25 λεπτά το κιλό συνεχίζονται οι εμπορικές πράξεις για το σκληρό σιτάρι, με την αγορά να ετοιμάζεται για «ανανέωση» αφού υπάρχουν ενδείξεις ότι το εξαγωγικό ενδιαφέρον επιστρέφει.

Την ίδια στιγμή οι ευρωπαϊκοί δείκτες δείχνουν να σταθεροποιούνται, όσο στην Αμερική τα δημητριακά συνεχίζουν ένα ανοδικό ράλι.

Ο κοινός παρονομαστής όλων των παραπάνω εξελίξεων είναι ο Καναδάς αλλά και οι αντιστάσεις στις φθηνές εξαγωγές που κλιμακώθηκαν από τους Ιταλούς παραγωγούς, σε τέτοιο βαθμό που η προτελευταία συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου στη Φότζια αναβλήθηκε. Οι φήμες που θέλουν την σοδειά του Καναδά να σπάει πολλά ρεκόρ από άποψη όγκου, πίεσαν σημαντικά τις ευρωπαϊκές αγορές παρά το γεγονός ότι η φετινή εμπορική χρονιά χαρακτηρίζεται από μειωμένη παραγωγή στην γηραιά ήπειρο, πέρα από την ενισχυμένη ζήτηση που διαμόρφωσε η συνθήκη της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, περνώντας πλέον στη φετινή παραγωγοί, οι Καναδοί παραγωγοί φαίνεται ότι αναθεωρούν την πολιτική των χαμηλών προσφορών, με το καναδικό εμπόριο να αποβάλει κάπως το προσόν της ανταγωνιστικότητας. Παράλληλα η Coldiretti στην Ιταλία, διαμαρτυρόμενη για την αύξηση των εισαγωγών από τη χώρα της Βόρειας Αμερικής που φτάνουν το 59%, επιχείρησε να μπλοκάρει τις περαιτέρω πιέσεις στην τιμή της ιταλικής πρώτης ύλης, σε μια προσπάθεια να θέσει όρια στις αξιώσεις της ιταλικής βιομηχανίας για περαιτέρω διόρθωση τιμών.

Κάπως έτσι, την εβδομάδα που πέρασε, η νέα λίστα της Φότζια έμεινε αμετάβλητη ως προς τις τιμές, με την πρώτη ποιότητα σκληρού σίτου με ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 13% να διαμορφώνει τιμή αποθήκης παραγωγού από τα 280 έως τα 285 ευρώ ανά τόνο. Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη ποιοτικά κατηγορία, με ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιμή αποθήκης παραγωγού διατήρησε τα 270 με 275 ευρώ ανά τόνο.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, εξασφάλισε καθαρή τιμή παραγωγού στα 24 λεπτά το κιλό το αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νίκαιας, κατά τη διάρκεια του οποίου διατέθηκαν στην αγορά 627 τόνοι από το σκληρό σιτάρι εσοδείας 2020 που είχε ελεύθερο, δηλαδή χωρίς σύμβαση, στις αποθήκες του ο συνεταιρισμός. Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε όμως η δεύτερη διαπραγμάτευση του συνεταιρισμού για τα συμβασιοποιημένα σκληρά σιτάρια για τα οποία πέτυχε θεαματική βελτίωση της τιμής παραγωγού στα 25 λεπτά το κιλό.

Αυτός ο τελευταίος μεγάλος διαγωνισμός για τις ελεύθερες ποσότητες ήταν που έδωσ πάντως μια βαθιά ανάσα στην αγορά που το όλο το προηγούμενο διάστημα παρουσίαζε σημάδια κόπωσης τη στιγμή που το εμπόριο βρήκε χώρο ώστε να πιέσει για τα 23 λεπτά το κιλό ή και λίγο παρακάτω σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι συνθήκες της πανδηµίας φαίνεται πως εξακολουθούν να επιδρούν ενισχυτικά στη ζήτηση του σκληρού, κυρίως από τη µεταποιητική βιοµηχανία, λόγω της αυξηµένης κατανάλωσης ζυµαρικών. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αναμένεται αύξηση των εκτάσεων που θα καλλιεργηθούν µε σκληρό σιτάρι το επόµενο διάστηµα. Πάντως για το 2021, τα στοιχεία παραγωγής που αποτυπώνει η Κομισιόν, δείχνουν οριακή µείωση της παραγωγής στην Ευρώπη και χαµηλά σχετικά αποθέµατα διεθνώς.

Από 19 έως 20 λεπτά οι παραλαβές στο καλαμπόκι

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agronews.gr

Recommended Posts